Gasiti in randurile de mai jos pozitia CECCAR vis a vis de proiectul de modificare a legii contabilitatii
NOTĂ privind falsa problemă a obligaţiei de angajare a 2 contabili
De câteva zile a fost pus în dezbatere publică un proiect de lege, care, în loc să facă în prealabil obiectul unor dezbateri profesionale între specialişti, a provocat o adevărată isterie a celor mai mult sau mai puţin interesaţi, mai mult sau mai puţin avizaţi, cu reflectarea de această dată normală în aproape întreaga medie românească.
Organismul care gestionează profesia contabilă, invită pe toţi cei interesaţi, inclusiv pe „contabilii afectaţi” de această propunere legislativă, să se aplece cu calm asupra poziţiei CECCAR vis-a –vis de problema în discuţie, considerată în mod exagerat, şi poate nu întâmplător, subiectul mediatic al zilei.
1. Propunerea legislativă – o propunere de clarificare
În prezent legea specială ( a contabilităţii) prevede că pentru ţinerea contabilităţii şi elaborarea situaţiilor financiare, o entitate are de ales una din două variante:
– activităţile contabile să fie realizate prin compartimente proprii – o variantă adoptată în practică de întreprinderile mari.
– activităţile contabile să fie externalizate unor persoane sau firme autorizate potrivit legii – variantă adoptată de regulă de întreprinderile mici şi mijlocii.
În practică a apărut însă o a treia variantă, bazată pe o insuficienţă legislativă privind definirea „compartimentului propriu” şi o mare scăpare din legislaţia muncii (dreptul de a încheia contracte cu timp parţial de lucru indiferent de importanţa publică a serviciului prestat): „compartimentul propriu cu o persoană angajată cu 2 ore/zi”.
2. Serviciile contabile – servicii de interes public
Contrar susţinerilor- care din păcate îşi au originea chiar în unele texte legale – că răspunderea pentru raportările financiare revine administratorului firmei, nu trebuie scăpat din vedere că fidelitatea raportărilor financiare în ce priveşte patrimoniul, starea de sănătate şi performanţele financiare ale întreprinderii interesează în cel mai înalt grad toţi utilizatorii situaţiilor financiare respective şi anume:
– acţionarii, că averea lor nu s-a dus pe apa sâmbătei;
– potenţialii investitori, că investesc într-o întreprindere care prezintă credibilitate prin situaţiile financiare prezentate;
– băncile şi alte instituţii de finanţare, că fac o finanţare a unor activităţi rentabile capabile să le permită recuperarea sumelor împrumutate;
– salariaţii, că au un loc de muncă într-o entitate sigură, iar partea ce li se cuvine din produsul muncii lor este corect determinată;
– bugetul, că situaţiile financiare care stau la baza determinării valorilor impozabile sunt corect elaborate;
– populaţia, că situaţiile financiare sunt corect elaborate, obligaţiile fiscale sunt corect determinate şi deci nu există riscul ca guvernanţii să stabilească noi taxe şi impozite sau să mărească pe cele existente.
Acestea sunt motivele pentru care, reglementările europene şi standardele internaţionale şi naţionale ale profesiei pun accent pe satisfacerea de către profesioniştii contabili a unor înalte exigenţe de calitate a serviciilor pe care ei le realizează, ce nu pot fi îndeplinite dacă ei nu se supun unor cerinţe minime privind, educaţia profesională continuă şi etica profesională; altfel spus aceste persoane trebuie să fie controlate şi controlabile. De altfel, în multe ţări specialistul care elaborează situaţiile financiare ale unei întreprinderi este făcut public.
3. Situaţia existentă
Această „a treia cale” a proliferat în ultimii ani astfel că, după unele estimări ocupă, de la un judeţ la altul, între 15% şi 40% din piaţa serviciilor contabile.
Consecinţele existenţei acestui segment de piaţă cenuşie sau gri sunt dintre cele mai negative.
– Pentru întreprindere:
• „preocupaţi excesiv” de aspectele fiscale conducătorii întreprinderilor sunt rupţi de adevăratele şi realele probleme ale afacerilor lor, care ar trebui să fie reflectate fidel în bilanţurile contabile;
• lipsa de încredere a utilizatorilor în raportările financiare influenţează negativ costul capitalului şi deci dezvoltarea întreprinderii;
• insecuritatea pe termen mediu şi lung, a afacerii, şi expunerea conducătorilor la acte şi fapte încriminate de legile ţării:
– Pentru buget: evaziune fiscală şi incertitudini în ce priveşte determinarea bazelor impozabile, aplicarea şi calculul corect al obligaţiilor fiscale;
– Pentru ceilalţi utilizatori ai situaţiilor financiare ( bănci şi alte instituţii de credit, instituţii de asigurare, investitori, salariaţi, etc): inducerea în eroare a acestora când iau propriile decizii în legătură cu activitatea întreprinderii respective.
– Pentru populaţie: nedeterminarea corectă a obligaţiilor fiscale poate determina Guvernul să introducă noi taxe şi impozite sau să le mărească pe cele existente.
– Pentru contabilul în cauză: insecuritatea „afacerii” sale şi expunerea la sancţiunile civile sau penale prevăzute de lege.
În concluzie, considerăm că iniţiativa legislativă coincide pe deplin cu viziunea organismului profesional în legătură cu rolul contabilităţii şi al profesioniştilor contabili pentru dezvoltarea întreprinderilor şi a economiei şi cu preocupările generale pentru însănătoşirea mediului de afaceri, prevenirea evaziunii fiscale şi a altor fenomene negative din economie şi societate.
Biroul Permanent al Consiliului Superior al CECCAR
Preşedinte
Prof.univ.dr. Marin Toma
Sunt un contabil, cu studii superioare, vechime in domeniu – 6 ani. Intru-cat am facut aceste studii si pt ca sa nu imi para rau ca am pierdut 4 ani de facultate de pomana , m-am decis sa profesez mai exact contabilitatea, si pt ca am simtit ca este o profesie frumoasa. Am inceput activitatea la o firma mica , de comert, iar in paralel mergeam la biblioteca sa studiez legislatia si contabilitatea in detaliu, pt ca in facultate nu facusem practica si deci nu prea am ramas cu ceva concret. Am muncit mult si cu responsabilitate maxima. Nu am facut cursurile CECCAR pt expert contabil din doua motive:e costisitoare, si consider ca nu merita sa dai atatia bani daca efectiv nu inveti mai multe decat ai invatat pe parcursul anilor si in paralel experimentand.
Intr-adevar un expert contabil este platit mai bine decat unul doar cu studii superioare, si va asigur ca primul nu este neaparat mai bun decat cel de-al doilea.
De ce tb sa platesc CECCAR si atat de mult? Nici macar nu ii v-oi recupera
Un contabil bun, responsabil, este vizat de orice angajator, iar angajatorii s-au convins ca nu mai e nevoie sa ceara un carnet CECCAR.
Poate ca, in cazul in care s-ar aproba proiectul, ar tb sa devina mai accesibile cerintele CECCAR.
Noi astia, care avem doar studii superioare, ramanem pe strada, doar pt ca nu am dat niste bani ca sa putem profesa? Nu mi se pare corect si chiar nu e deloc!
Imi pare rau ca ati generalizat si i-ati bagat in aceeasi oala toti contabilii fara carnet CECCAR, adica noi chiar nu avem nici o valoare in viziunea dumneavoastra? Cred ca e vorba mai degraba de incasarile CECCAR care probabil ar tb sa mai creasca de pe urma contabililor fara carnet si probabil ca ar tb schimbata si notiunea de contabil. O zi buna!